Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

A KV és a Sherman tankok

tank, sherman, páncélos, harckocsi,

KV-I tank
A szovjet harckocsi tervezők, a spanyol polgárháborúban tapasztaltak alapján egy olyan tankot terveztek, ami képes ellenállni a páncéltörő ágyúk tüzének és megfelelő tűzerővel rendelkezik ahhoz, hogy a gyalogságot tudja támogatni. A KV típusi tankokat 1939 elején kezdték el tervezni és ugyanabban az évben, szeptemberben már elkezdték a teszteléseket. 1940-től elkezdték a sorozatgyártását.
A KV-I tank páncélja 75 mm vastag, súlya 43,3 t. Motorja dízel, 550 lóerős, úton 30 km/h, terepen pedig 12 km/h sebességre volt képes. 1941 erősebb páncélzatott kapot, így a súlya 47,5 t-ra növekedett.
Időközben a tovább fejlesztették, így született meg a KV-II, amely 152 mm ágyúval volt felszerelve. A T-34-hez képest a sebessége jelentősen elmaradt, ezért 1942-ben áttervezték, a súlya visszacsökkent 42,5 t-ra, és a sebessége elérte a 42 km/h.

Sherman
A Sherman tankok valamivel könnyebbek voltak, mint az európai fronton résztvevő páncélosok. Remek harci tulajdonságokkal rendelkezett. A világháború valamennyi harcterén csatáztak ezek az amerikai gyártmányú harckocsik. A háború folyamán több mint 55000 darabot gyártottak belőle.
Az amerikaiak a szovjet kormánnyal kötött egyezményben vállalták, hogy páncélosokat is szállítanak a Vörös hadsereg számára. Ez főleg a francia partraszállás előtti időkben volt jelentős, amikor az amerikai nehézipar ontotta a tankokat.

hirdetés


képek