Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

A Párduc (Panther) tank

tank, párduc tank, panther tank,

A második világháborúban a német hadsereg legmodernebb tankja volt. A katonai jelölése Sd.Kfz. 171.
A Párduc harckocsik fő fegyvere a páncéltörő ágyú volt. Ezt a düsseldorfi Rheinmetall-Borsig és a brünni Zbrojovka gyár készítették. A tömegük csőszájfékkel és lövegpajzsal együtt elérte 2650 kg-ot.
A meghajtásról Maybach HL 230 P30, illetve Maybach HL 210 P45 (Tiger I) motorok gondoskodtak. A gyári adatok szerint ezek 3000-es fordulatra voltak képesek és 700 LE adtak le. A beépítést követően azonban leszabályozták, hogy megnöveljék az élettartalmát. 74-es oktánszámú benzinnel működött. A tank 730 l benzint volt képes magával vinni.

A sorozatban gyártott típusváltozatok
D változat
A prototípusból összesen 20 db készült. Az első sorozatgyártás a D jelűvel kezdődött. Ez nem sokban tért el a mintadaraboktól. A tank csőszájfékét és a parancsnoki kupolát módosították. A homlokpáncélba épített M34-es géppuskát a nem rögzítették fixen, azt csak ha szükség volt rá, akkor rakták a helyére, amit rádiós kezelt. A harckocsik reflektorokkal is fel voltak szerelve.
A változat
1943 szeptemberében
kezdték el gyártani ezt a verziót, a tapasztalatok alapján. Megváltozott a parancsnoki kupola, felszereltek rá egy géppuska állványt, ami körbeforgatható volt, ezzel megoldották a légvédelmet is. Továbbá az elejére felszereltek egy védőgéppuskát, amit a rádiós tudott kezelni. Módosították a hűtést és a kipufogórendszert is. Megváltozott még az ágyú céltávcsöve és a reflektorok számát egyre csökkentették.
G változat
1944 márciusától gyártották a Párduc tankok G változatát. Ebből a típusból gyártották a legtöbbet az üzemekben. Az elejéről eltávolították a vezető kilátónyílását, ezzel is fokozva a páncélzat erősségét, valamint a vastagságát is megnövelték 20 mm-rel.. A harckocsi vezető egy körbeforgatható periszkóp segítségével tudott kormányozni. Az oldallemezek dőlésszöge is megváltozott 61 fokra, és hátrafelé lejtve lettek kialakítva. Ezzel kismértékben tudták növelni az oldalvédelmet. Csökkentették a lengéscsillapítók számát, valamint fokozták a hűtés hatékonyságát.
F változat
Sorozatgyártásba már nem került ez a változat, csak 2 db készült el a háború végéig. 1944 nyarán kezdték el a gyártás előkészítését. Komoly, alapvető változásokat eszközöltek, ezért Panther II.-nek is nevezték. Vastagabb homlokpáncélt, nagyobb ágyút kapott. Az ágyú fejlesztését cseh mérnökök készítették. A homlokpáncélból eltűnt a géppuska, a rádiósé pedig Sturmgewehr 44 lett. A tank képes volt a vízalatti átkelésre is, a nyílásokat belülről légmentesen lezárhatták.
Bergepanther
Sérült harckocsikat alakították át műszaki mentő feladatokra és ezeket hívták Bergepanther-nek. Mind a három típusból készült ilyen változat, de újakat is gyártottak.

hirdetés


képek