Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

A párduc tank

tank, párduc tank, panther tank, páncélvadász, Jagdpanther

Tények és adatok a harckocsiról:
1943- ban állt szolgálatba, legénysége 5 db fő, súlya 45 465 kg, hossza 8, 87 m, szélessége 3,43 m, magassága 2,97 m, Fegyverzet: 75m-es KwK42l/70 löveg 2db 7,92mm-es géppuska, maximum páncélzata 100 mm, maximum sebesség az úton 46 km/h és végül hatótávolság 200 km.

A párduc (panther) harckocsit a németek fejlesztették és alkalmazták a második világháborúban.

A párduc harckocsi család:
Az első változat a Panther D volt. Ez felismerhető arról, hogy a homlok géppuska levélszekrény-szerű takarólemezt kapott. Ez nem volt megfelelő, így a később bevezetett A és a végső G változaton már gömb befogású homlok géppuska volt. A legutolsó G-ken a vezető ablaka is eltűnt a homlok páncélról, mivel hatékony periszkóp került beépítésre. A védelem fokozása érdekében gyakran alkalmaztak köténylemezt, illetve a mágneses aknák elleni Zimmerit-bevonatot is. De mivel a mágneses aknák elleni bevonatnak 6 napot kellett volna száradni, nem használták sokáig, mert nem várhattak olyan sokat egy háborúban a harckocsira.
A D változat nem volt eléggé jó, de ennek ellenére a Citadella-hadműveletben bevetették. A korán örülés miatt több példány is ellenséges kézbe került, így a Párduc gyenge pontjait sikerült kideríteni. Páncélzata nagyon erős volt. Szemből eleinte nem lehetett kilőni. Ahogyan a Tigrisnél, a tetőpáncél vékony volt, így a légierő számára rendkívül sebezhető volt ez a jármű is. Soha nem állt rendelkezésére elegendő Párduc.

Jagdpanther páncélvadász:
1944 februárjától sorozatban készült. Rendelkezett homlok géppuskával is. Nagy súlya ellenére elég mozgékony jármű volt a Vadászpárduc. Ezt a típust nyugodtan tekinthetjük a II. világháború legjobb német páncél vadászának. Az igaz, hogy legyőzhetetlennek távolról sem nevezhető. Nem csupán a levegőből számított könnyű zsákmánynak, de a gyalogság által is sebezhető volt.
Légvédelmi járművet is terveztek a Párduc alvázára.

Ahogyan a Tigrist is továbbfejlesztették, a párducot is, de sajnos ez nem halott ötlet volt..
1945 nyarán indult volna a típus gyártása, de a háború vége ezt megakadályozta.


hirdetés


képek