Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Az A7V tank

a7v tank, tank, harckocsi, páncélozott jármű,

Németországban az első harckocsik voltak ezek, amit az első világháború idején, 1917-ben. A hadsereg 100 darabot rendelt ebből a tankból, ami igazán a mai fogalmaink szerint csak páncélozott jármű volt.
A A7V tank hét méternél hosszabb volt, három méter széles és három méter körüli a magassága. A személyzete 18 főből állt, parancsnok, vezető, gépész, híradós, 12 lövész és 2 tüzér. 6 db 7,9 mm-es MG08/15 típusú géppuskával és elöl egy 5,7 cm-es löveggel volt felszerelve. A másik változatánál, amit nősténynek becéztek, nem volt löveg, hanem ide két géppuskát szereltek a helyére.
A tank oldalát 20 mm, az elejét 30mm vastag acéllemez védte. Nem edzett páncélt használtak és ez csökkentette a védelmi képességeit. A kor más tankjai vékonyabb páncélzattal készültek, viszont azok edzettek voltak, ezért a hatékonyságot tekintve a végeredmény ugyan a volt, csak éppen nagyobb tömeggel érték el. Ez a védelem arra volt elég, hogy a puska és a géppisztoly golyóit megállítsa, de a nagyobb kaliberű fegyverek már kárt tudtak okozni bennük.
Kettő Daimler motor biztosította a meghajtást, amik darabonként 100 LE adtak le, ez országúton 15 km/h, terepen 5 km/h sebességet biztosított. Nem volt egy sikeres konstrukció, a terepen nehezen boldogult. A lövészárkok és a sár megállította, nem igazán tudta ezeken keresztül küzdeni magát. Nyílt terepen viszont nagy hasznát vették, hiszen az akkoriban elterjedt páncélozott járműveknél jóval nagyobb tűzerőt képviselt. A tankok 1918 márciustól októberig harcoltak.
Viszont a történelem első tank-tank csatájában ezek a tankok is főszereplők voltak. 1918 április 24-én három A7V tank gyalogsági támogatással egy roham során összetalálkozott három Mark IV tankkal. Mindez Villers-Bretonneux-nál történt, az csata folyamán mind két részről voltak veszteségek.

hirdetés


képek