Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Az első tankok

tank, tankok, Little Willie, Big Willie, Mark-I

A tank ötlete, már Leonardo da Vinci kora óta foglalkoztatja a katonákat. Már az első világháború idején is megjelentek a kezdetleges formák, de ezek még nem voltak képesek a nehéz terepen közlekedni, a lövészárkokon áthajtani. 1916-ban készítették el az angolok a Mark-I-es harckocsit, amit a mai értelemben is tanknak lehet nevezni.
Ebben az időben az amerikai gyártmányú Bullock és Holt traktorokat használták terepen a nehézlövegek vontatására. Ezen traktorok átépítésével, Sir William Tritton alkotta meg a Linkol 1 típusú harckocsit. Az új szerkezet nagy hibája az volt, hogy a lánctalpai keskenynek bizonyultak és gyakran leestek. A javításokat elvégezve a modell a Little Willie néven lett ismert. Sajnos a harckocsi a fejlesztések ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lánctalp volt továbbra is a gyenge pont, valamint a kitűzött célokat sem tudta teljesíteni, mint a 45 fokos mászóképesség. A 1,5 m-es árokáthidaló képességet hozta és 4 fős személyzettel is elegendő volt.
A kísérletezgetéseket követően Wilson hadnagy ötletével sikerült a lánctalpak sorozatos meghibásodását kiküszöbölni. Ez abból állt, hogy a lánctalp körbefutott a páncéltesten. Az új tank neve a Big Willie lett.
Az első darabot 1916 január 26-án debütált sikerrel, és már azon év szeptemberében bevetették a sommei fronton. Ezen a harckocsin még hiába keressük a mai tankokra jellemző lövegtornyokat. Ezzel szemben voltak rajta, úgynevezett erkélyek, mind két oldalon. A fegyverzetet ezekben a kiugró részeken helyezték el. A fegyverek csak igen szűk tartományban voltak képesek mozgásra. Legelőszőr a Mark VIII. típusjelű tanknál jelent meg az, hogy a löveg külön fegyverfészket kapjon. Itt már az erkélytől független mozgásra volt képes, és sokkal nagyobb volt az irányzási lehetőség.
Az első tankokat a lövészárkok és a géppuska fészkek felszámolására fejlesztették, erre a célra tökéletesen megfelelt. Az első löveges változatot a németek fejlesztették ki, 1917-ben, az A7V tankon.

hirdetés


képek